top of page

Met deze 3 tips lukt opruimen wèl

Herken je dit gevoel? Je bent de rommel beu. Je droomt van een licht en opgeruimd leven, maar elke keer als je start met opruimen lijkt het alsof er alleen maar méér rommel komt. Je wil het opgeven. Je twijfelt of het je ooit echt zal lukken om de strijd tegen de rommel te winnen.

Dat is exact hoe ik me vroeger voelde. Tot ik besliste om het opruimen nog één kans te geven met de methode van Marie Kondo. In een paar maanden tijd ruimde ik alles op en het veranderde mijn leven voorgoed. Dit zijn de 3 tips die ervoor zorgden dat opruimen me wèl lukte.


1 Ruim op per categorie van spullen, niet per kamer of kast

Ruim niet ‘de slaapkamer’ of ‘de keuken’ op, maar begin bijvoorbeeld bij je kleding. Verzamel al je kledingstukken op een grote hoop (ja, àlles moet uit de kast) en ga er dan in één keer door om te beslissen wat blijft en weg mag. Door per soort van spullen op te ruimen, krijg je een goed overzicht op de hoeveelheid spullen die je per categorie hebt. Na de kleding kan je dan verder doen met je boeken, je papierwerk, keukenspullen, hobbyspullen enz.. tot alles opgeruimd is. Nadat je een categorie van spullen opgeruimd hebt, kan je die al van je lijstje afstrepen. Zo houd je altijd het overzicht.


2 Beslis eerst wat blijft. Denk daarna pas aan opbergen.

Leuk dat je wil opruimen! Maar stop! Loop nog niet meteen naar de winkel voor extra kasten en dozen en opbergsystemen. Beslis eerst welke spullen je wil houden. Tijdens het beslissen, hoef je je geen zorgen te maken over of je wel genoeg bergruimte hebt. Vertrouw erop dat alle spullen die je wil houden ook een plekje zullen vinden.

Doe je het andersom dan loop je het risico dat je je nieuwe kasten en opbergsystemen gaat volproppen met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt en nooit gebruikt. Je gaat dan spullen bijhouden omdat je er bergruimte voor hebt. De opbergsystemen worden dan zelf rommel in je huis in plaats van je te helpen.


3 Hou enkel spullen bij waar je blij van wordt.

Wil je met opruimen écht je leven veranderen, hou dan enkel die spullen bij die je een fijn gevoel geven. Al de de rest mag weg.

Vind je het moeilijk om te beslissen of je ergens blij van wordt? Stel jezelf dan de vraag: “Past dit bij de persoon die ik op dit moment aan het worden ben?”. Is het antwoord ja, dan mag je het met volle overtuiging houden. Zo niet, doe je het weg.

Door jezelf tijdens het opruimen duizenden keren af te vragen of iets bij je past of niet, leer je jezelf beter kennen. Kiezen voor wat jou blij maakt, wordt een automatisme. Mensen die op deze manier heel hun huis hebben opgeruimd, beginnen vaak ook in hun werk, relaties en hobby’s gemakkelijker te kiezen voor wat hen blij maakt. Zo wordt opruimen echt life-changing!
48 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page