FAQ

Veelgestelde vragen

Moet ik vóór een coachingsessie mijn huis opruimen?


Nee, het is zeker niet nodig om op te ruimen. Ik bekijk je woning graag zoals ze is en ik heb altijd respect voor je bezittingen.
Wat is er uniek aan de KonMari-methode?


Met de KonMari-methode ruim je éénmalig in enkele maanden je hele huis op. Het proces is heel doeltreffend en soms confronterend maar ook leuk (ja, echt!). De meeste mensen die de methode volledig hebben toegepast in hun huis, ondervinden zulke positieve veranderingen dat ze nooit meer terug willen naar hoe het daarvoor was. Ze houden hun kleerkast, keuken, woonkamer, werkplek... met gemak opgeruimd en hebben vaak een nieuw respect gekregen voor hun bezittingen.
Een aantal unieke uitgangspunten van de methode zijn:

 • Opruimen per categorie, en niet per kast of per kamer. De categorieën zijn kleding, boeken, papier, komono (= allerlei) en emotionele bezittingen;
 • De vraag "Does it spark joy?" (Word je er blij van?);
 • Je bezittingen mindful en met respect behandelen;
 • Een unieke vouw- en opbergmethode die je rust geeft en plezier brengt.
Zal ik een minimalist worden na de opruimcoaching?


Dat is een optie, maar zeker niet het enige mogelijke resultaat van de opruimsessies.

Het doel van de opruimsessies is dat jij je in je huis omringt met de spullen die jou blij maken. Dat geeft je meer overzicht, rust en een herwonnen gevoel van respect voor je bezittingen.

Merk je dat je blij wordt van veel open ruimte en weinig spullen? Dan is het mogelijk dat je na de sessies minimalistischer zult gaan leven.

Merk je echter dat jij je het prettigst voelt met veel spullen, kleuren en texturen om je heen? Dan is het prima dat je veel spullen met veel zelfvertrouwen bijhoudt.
Waarom voor opruimcoaching kiezen?


Opruimcoaching heeft volgende voordelen:

 • Het bespaart je tijd. Met professionele begeleiding weet je dat je het meteen goed doet, zonder giswerk. Bovendien heb je een extra paar handen ter beschikking om je te helpen sorteren en organiseren, wat het opruimproces in tijd halveert.

 • Je houdt het opruimen gemakkelijker vol, ook tijdens de moeilijkere momenten en beslissingen. Daardoor behaal je vlotter de resultaten die je wil.

 • Je ontvangt tijdens de coaching meteen toepasbare tips, concrete antwoorden op je vragen en informatie over mogelijke oplossingen op maat. Je hoeft er dus niet zelf naar op zoek te gaan in een overaanbod van informatie.
Waar ben je actief als opruimcoach? Kom je ook in mijn woonplaats aan huis?


Ik ben beschikbaar voor consultaties in België en in het buitenland. Woon je in België, dan zijn alle verplaatsingskosten steeds inbegrepen.
Voor consultaties buiten België betaal je een reisvergoeding vanaf de Belgische grens. Contacteer me gerust voor meer informatie.
Wat zijn de voordelen van een opgeruimd leven?


Een opgeruimd leven heeft véél voordelen. Dit zijn er 5:

 1. Het bespaart je tijd. Nooit meer zoeken naar die verdwenen sleutels, portemonnee, papieren of leesbril. Omdat je enkel nog spullen bezit die je echt leuk vindt en gebruikt én al je spullen een duidelijke plaats hebben, vind je ze ook gemakkelijk terug.
 2. Het bespaart je geld. Je koopt geen spullen meer dubbel waarvan je niet meer wist dat je ze al had. Of waarvan je wist dat je ze ergens had, maar je ze niet kon terugvinden. Je bespaart ook geld doordat je na het opruimen automatisch bewuster gaat kopen. Veel mensen vinden zelfs geld terug tijdens het opruimen.
 3. Je krijgt rust in je huis én in je hoofd. In een opgeruimd huis kom je gemakkelijk tot rust. Je wordt niet meer afgeleid door de chaos van al die spullen waar je 'nog iets mee moet doen'. Wakker worden en thuiskomen in een opgeruimd huis voelt licht en vrij aan!
 4. Je krijgt overzicht. Na het opruimen weet je precies welke spullen je bezit en waar ze liggen. Doordat je tijdens het opruimen enkel die spullen bijhoudt waar je echt blij van wordt, leer je jezelf beter kennen.
 5. Het verhoogt je levenskwaliteit. Eens je je huis hebt opgeruimd, kan je je volop focussen op de leuke dingen in het leven. Je krijgt ruimte voor nieuwe ervaringen. Je vrije dagen gaan niet meer verloren aan 'de garage opruimen'. Less stuff = more weekend!